2008. szeptember 29., hétfő

Új Téma - Anonimizálás

Az idei félévtől új témával kezdtem el foglalkozni, mivel egyrészt úgy gondoltam, hogy valós projekt hiányában Adatbázis hangolás témakörében nem tudnék semmi értelmes munkát diplomaként kidolgozni. Másrészt az Oracle Junior képzése kapcsán sikerült elhelyezkednem, így próbáltam valami olyan területet keresni, amit a cégemnél is hasznosítani tudok.

Ennek eredményeképpen az idei félévtől Oracle adatbázisok anonimizálásával foglalkozom. A téma lényege röviden annyi, hogy a production környezetben működő adatbázisokat érzékeny adataik miatt teszt környezetben nem használhatjuk. Ezért szükség van az adatok valamilyen algoritmus szerinti kódolására úgy, hogy abból ne legyen visszafejthető az eredeti adat, azonban ugyanúgy analizálható legyen, mintha production környezetben dolgoznánk. Fontos továbbá az, hogy az egész folyamatot megfelelően tudjuk auditálni, hogy a titkosítás folyamata bizonyítható legyen.

1 megjegyzés:

Sárecz Lajos írta...

Szia!

A Data Masking Pack használatát javaslom ehhez a feladathoz! Ez az Enterprise Manager 10g R4 része, és támogatja akár a 9-es adatbázis-kezelőt is emlékeim szerint. Este a blogger dinneren majd beszélünk erről.

Lajos